Nederlandse export Daan Klomp licht de sluier over het leven en voetbal in de Canadese top

Daan Klomp liet Nederland begin dit jaar achter zich voor een bijzonder avontuur in Canada. Tijd om het met Daan te hebben over zijn nieuwe uitdaging bij Cavalry FC, het leven aan de andere kant van de wereld, zijn eerste indruk van het Canadese voetbal en zijn dromen over de Major League Soccer.

Hi Daan, hoe is het met je?
‘Ik voel me goed, ben fit. Dat is ook belangrijk in een erg druk seizoen met 34 wedstrijden in zo’n 4,5 maand.’

Hoe bevalt het leven in Canada?
‘Dat bevalt enorm. De cultuur hier, de mensen zijn hartstikke vriendelijk en behulpzaam. Ik heb goede vrienden gemaakt met mijn teamgenoten. En wat me ook bevalt, is de natuur hier. Ik vind het gaaf om de bergen in te gaan. Je hebt hier een van de mooiste meren ter wereld. Dat zijn dingen die je in Nederland niet hebt, dus dat waardeer ik.’

Hoe gaat het met de club, Cavalry?
‘Momenteel staan we 3de na 22 wedstrijden. Dat zou recht geven op een plekje in de play-offs. Na 28 duels speelt de top 4 namelijk play-offs om het kampioenschap. Iets anders dan wat ik gewend was in Nederland. Het kan dus zo zijn dat je als 1ste eindigt in de reguliere competitie, maar in de play-offs uiteindelijk verliest. Dat overkwam Cavalry een paar jaar geleden. Het is nu natuurlijk het doel om dat beter te doen. We zijn in ieder geval volop in de race om de play-offs te halen.’

Hoe ziet een dag eruit voor jou in Canada?
‘Die ziet er redelijk normaal uit. Omdat we veel wedstrijden spelen, staan er weinig dubbele trainingsdagen op de planning. Het is vaak 1 keer trainen in de ochtend en dan tussendoor besprekingen of nog even de gym in. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om me bezig te houden met crypto. Sinds de start van corona interesseert het me.’

Wat vind jij de grootste verschillen tussen voetballen in Nederland en voetballen in Canada?
‘Het grootste verschil is toch wel het reizen. Je bent langer onderweg als je uit speelt. Maar zo zie je ook weer nieuwe plekken. Voetbaltechnisch gezien kun je zeggen dat Nederland verder is. Al moet je niet vergeten dat de competitie in Canada pas 3 jaar gespeeld wordt. Ik denk dat het veel potentie heeft, ook gezien het WK 2026, dat deels gespeeld zal worden in Canada. Er zullen nieuwe stadions komen en dat komt het voetbal ten goede. De faciliteiten hier bij Cavalry zijn top. We hebben ook een indoorhal. Belangrijk, zeker met de winter hier op komst.’

Wat zijn je doelen verder?
‘Toen ik nog bij NAC speelde was het mijn doel om vaste waarde te worden en vanuit daar een mooie stap te maken. Het is iets anders gelopen. Mijn doelen zijn allereerst om het bij Cavalry goed te doen. Daarnaast droom ik van de MLS.’

Foto: Cavalry FC Media

Daan Klomp In Actie Voor Cavalry Foto

#social media